Par korisnih saveta …

• Klima uređaj u vašem automobilu zahteva redovno održavanje kao i svaki drugi deo automobila.

• Pre polaska na godišnji odmor, i po pravilu na duži put, obavezno izvršite kontrolu rashladnog sistema u specijalizovanom servisu.

• Da li znate da klimu treba koristiti i u zimskom periodu? Neprijatan miris iz klime znači da je potrebno dezinfikovati sistem. Kombinacija cigareta + upaljena klima i recirkulacija nije poželjna. U tom slucaju se nikotin zalepi za vlažan isparivač klime pa sledeći put kad upalite klimu imate utisak kao da ste seli u „pikslu“, a ne u auto.

• U našoj zemlji i dalje postoji mit da je klima u automobilu štetna po zdravlje. To je zbog neredovnog dezinfikovanja klime i pravljenja velike razlike u temperaturi jer mnogi greše i misle da je apsolutno nebitno kolika je spoljna temperatura vazduha. U tome greše, jer veća razlika od 5-6 °C, u putničkom prostoru vozila u odnosu na spoljnu temperaturu, proizvodi svojevrsni temperaturni šok na ljudski organizam. Savet stručnjaka je da ako već preterujemo, u smislu da pravimo razliku između spoljne i one unutrašnje temperature veću od 10 °C, isključimo klimu 15-tak minuta pre završetka vožnje, kako bi se temperature, koliko-toliko izjednačile, a u isto vreme bi smo i pripremili organizam za izlazak na sunce.

• Neredovna zamena polenfiltera pored zdravlja moze izazvati kvar na unutrašnjem ventilatoru ili iskakanje osigurača.

• Pored svega ovoga navedenog, morate da znate kako pravilno treba rukovati pomenutim uređajem. Ako je vozilo stajalo na suncu potrebno ga je prvo proluftirati (otvoreni prozori, ventilator na najveći stepen, recirkulacija i klima ugašeni), zatim upaliti klimu, pa posle 5-10 min.i recirkulaciju. Kada je o dopuni klima reč, tu situacija takođe nije ni izdaleka gledano jednostavna.
Pre svega, freon je smeša gasa i ulja, koji se nalazi u sistemu pod određenim pritiskom koji zavisi od spoljne temperature i temperature motora. Često se vrši dopunjavanje neodgovarajućim uljima, čak i freonima koji nisu predviđeni za auto-klime. Naime, pogrešno je što se u nekim servisima dopunjuje samo gas, a potrebno je da se ispoštuje propisani odnos ulje-gas, što je različito kod svakog modela klima-uređaja. Dopunjavanja u principu nisu preporučljiva, pošto je dozvoljena tolerancija od 25 do 50 g gasa.Velika greška je puniti klimu na starijim vozilima od 5 god. sa mašinama koje prečišćavaju gas i automatski dodaju količinu freona koja nedostaje iz razloga što su te mašine vezane za fabričke podatke vozila, a ti podaci vremenom odstupaju i za 30%. Takođe, veoma je teško utvrditi koja je količina gasa i ulja u sistemu. Izuzetno je važno u kom je trenutku klima prestala da hladi da bi se lakše utvrdio kvar.Velika greška vozača je što se klima popravlja kad „upekne“ sunce, sve je svugde skuplje. Klima može da smanji vlagu u automobilu i u zimskim uslovima vožnje kada je smanjena vidljivost, da odmagli unutrašnjost stakala. Na taj način će se i trenutno povećati pritisak freona u celom sistemu, te neće doći do odvajanja ulja od gasa, i dalje do curenja iz sistema. Vozači koji imaju ugrađenu klimu, prave mnogo manje saobraćajnih udesa tokom leta. Prema tome, klima nikako nije luksuz već potreba, da se putuje bezbednije ali i ugodnije.